De vijf valkuilen van netwerkmarketing / MLM

 

1) Slapende rijk willen worden

Netwerkmarketing is prachtig. Het systeem zit goed en eerlijk in elkaar en je ontvangt je beloning naar werken. De kracht van het netwerk is tevens ook een valkuil. Voor een buitenstaander kan het er op lijken dat iemand een hoog inkomen heeft terwijl het ook maar een gewoon iemand is. Hoe is dat mogelijk? De kans bestaat dat je dan gaat denken dat je met ook wel slapende rijk zou kunnen worden met netwerkmarketing. Helaas. Dit is niet het geval. Je zult eerst je acties moeten ondernemen om de beloningen te kunnen ontvangen. Als je deze opzet gedaan hebt, dan heb je meer vaardigheden, kun je op een andere manier gaan werken en genieten van je inkomsten.
Vergelijk het met het bouwen van een huis. Het gaat om een dak boven je hoofd maar je moet eerst een stevige fundering hebben om de muren te kunnen dragen. Daarbovenop komt het dak pas.

TOP

 

2) Meer investeren in producten dan nodig is

Natuurlijk is er financieel voordeel te behalen als je in grotere hoeveelheden product inkoopt. Dat is overal zo. Maar als deze investering een te grote aanslag is op je geld, dan doe je het niet goed. Netwerk marketing kan ook zonder grote investering in producten. Het gaat immers om een systeem waarbij veel mensen een klein beetje product inkopen en niet een kleine groep die veel investeert in product. Je mag jezelf best uitdagen, maar als je financieel in de problemen komt door een te grote hoeveelheid producten waar je te lang over doet om ze te verkopen, dan heb je een foute keuze gemaakt.

TOP

3) Managen in plaats van zelf doen

We kennen het uit het bedrijfsleven. De structuur van de piramide. Een baas met daaronder een aantal top manager, daaronder meer middelmanagers, nog meer chefs daaronder en uiteindelijk een grote groep arbeiders. Het managen van mensen komt daar vandaan. Bij netwerkmarketing lijkt het ook op een vergelijkbare piramide opbouw als je een team opgebouwd hebt. Er is echter een groot verschil, iedereen is namelijk zelfstandig en verantwoordelijk voor eigen doen en laten. In feite zijn er geen bazen en ook geen managers. Je kunt anderen wel helpen. Dit doe je door zelf het voorbeeld te geven en anderen jouw succesvolle manier te laten zien. Op jouw beurt krijg je bij netwerkmarketing ook de kans om van iedereen te leren. Het is een open structuur waar je kennis en ervaring met elkaar deelt. Je bepaald zelf hoe je werkt.

TOP

4) Onverkoopbare producten

Netwerkmarketing is een aantrekkelijk verdienmodel. Met de juiste producten geeft het voor velen hele mooie mogelijkheden. Ben je nieuw in netwerkmarketing of komt er een bedrijf op je weg dat veelbelovend is? Kijk dan goed of deze producten ook daadwerkelijk bestaansrecht hebben. Welk nut dienen ze en is hier een markt voor? Als tweede kijk je ook naar de te behalen winst of de besparing. Is deze aantrekkelijk voor een consument? Als het product nauwelijks een winstmarge heeft, dan heeft netwerkmarketing geen zin. Een individueel persoon moet dan te veel verkoop realiseren om enig voordeel te behalen. Bedenk hierbij dat een groot deel van de mensen die zich aanmelden bij netwerkmarketing dit doen voor eigen korting en geen team op gaan bouwen.
Als derde zal er enige vorm van herhalingsverkoop moeten zijn. Producten met een eenmalig karakter of een te lange doorlooptijd, passen niet goed in het concept. Durf hierin erg selectief te zijn en kritisch.

TOP 

5) Toch een piramide spel

Helaas zijn er toch altijd weer mensen die anderen uit willen buiten als het op geld aan komt. Door hun hebzucht stappen ze over de moraal heen en brengen systemen op de markt die anderen benadelen. Netwerkmarketing is een eenvoudig concept en geeft super mooie mogelijkheden. Ben ook kritisch naar de netwerkmarketing bedrijven. Ga goed na of het gaat om productomzet of dat het de bedoeling is om geld te verdienen aan de opbouw van het netwerk. Je ziet bij bedrijven die diensten aanbieden zoals kortingskaarten bijvoorbeeld al heel snel dat de hele opzet alleen maar werkt als er veel kaarten verkocht worden. Op zich hebben die kaarten geen enkele waarde dus hoe kan je hier ooit geld mee verdienen? De verdiensten komen pas van een tweede stap. Als mensen de kaarten daadwerkelijk ook gaan gebruiken. Vroeger of later loopt dit systeem echter vast. De kaarten moeten wel ingekocht worden, maar er staan geen verdiensten tegenover. Dat is dus een verkapte vorm van een piramide spel. Laat je dus vooraf goed informeren van waar het geld vandaan komt. Als het niet komt van productomzet, ben dan extra alert.

TOP

De valkuilen zijn niet bedoeld om je af te schrikken van netwerkmarketing maar dat je enthousiast blijft over je Lifestyles onderneming.

Heb je vragen over Lifestyles, neem dan contact met mij op voor meer informatie.

Jos van Spelde
National Marketing Director Lifestyles Euro
Telefoon: +31(0)610020663

 

Netwerkmarketing / MLM is de beste mogelijkheid om een zelfstandig inkomen te verkrijgen. Je geniet van vele voordelen en vrijheden die je nergens anders kunt vinden. Het netwerkmarketing concept is niet complex, maar toch zijn er vaak veel vragen en onduidelijkheden over netwerkmarketing en MLM.

Hier vind je antwoord op je vragen. Heb je een specifieke vraag? Neem dan met ons contact op.

De vijf valkuilen van netwerkmarketing