papier wordt steeds duurder

papier wordt steeds duurder

Is het je ook al opgevallen? De prijs van papier is flink gestegen. Dat heeft hele grote gevolgen want papier wordt heel veel gebruikt en zal dus doorwegen in veel producten. Deze producten zullen daardoor ook weer duurder worden. Wat is de oorzaak en wat is de oplossing om de kosten te verminderen.

Papier wordt gebruikt om op te schrijven, te printen, drukken en in vele vormen als verpakkingsmateriaal. Een mooi product dat bijdraagt aan een circulaire economie want het is te recyclen. Dat laatste wordt op grote schaal gedaan. In vele landen is er echter zo'n grote vraag naar "pulp", de grondstof voor papier, dat er een schaarste is ontstaan. Dit drijft de prijs al sinds 2020 op. Wat zien we nog meer? In landen die hout productie hebben, de basisgrondstof voor papier, is de vraag ook groter geworden vanuit markten als China. Ook daar is het vraag en aanbod en stijgt de prijs ook. 

Pulp, of het nu nieuw papier of gerecycled is, heeft energie nodig om verwerkt te worden. Deze energie kosten stijgen. Papier moet ook getransporteerd worden en met een stijging van de brandstofkosten zal ook de prijs van papier stijgen.

Wat kan je doen om de kosten te verminderen?
Heel simpel gezegd: minder papier gaan gebruiken. Dat gebeurt ook al wel maar het kan nog veel meer. We leven in een digitale wereld en brengen nog steeds heel veel informatie via papier over. Bij verpakkingen kan het niet in digitale vorm, maar ook daar kun je je afvragen of al die verpakkingen wel nodig zijn.

Digitaal werken wordt al veel gedaan. "Paperless office" is al een veelgebruikte term in bedrijven en organisaties. We zijn alleen nog niet gelukkig met de vorm van informatieopslag. Bij papier heb je overzicht en kun je bladeren. In een digitaal document zie je een grote hoeveelheid letters en bent afhankelijk van een scherm om het te lezen. Een Word of PDF document is al snel onoverzichtelijk.

De oplossing ligt in digitale bladerboeken. Dit zijn digitale documenten die zo opgemaakt zijn dat ze als een papieren document lezen door het bladereffect. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te voorzien van afbeeldingen, video's en hyperlinks zodat er interactief mee gewerkt kan worden. Dit leest gemakkelijk, geeft overzicht en door de interactieve elementen is het zeer aantrekkelijk.

Een bladerboeken hebben als groot voordeel dat er één centraal punt is voor het bladerboek. Je bewerkt deze versie als het nodig is en alle lezers hebben direct de nieuwste versie. Bij een Word en PDF document zie je vaak dat er verschillende versies zijn die mensen downloaden of doorsturen in een e-mail. Een bladerboek heeft een unieke url die vergelijkbaar is met een webpagina. Deze veranderd niet. 

Bedenk dat we met de bladerboeken toepassing heel veel papier kunnen besparen. Voorbeelden zijn: studieboeken, handleidingen, reclame folders, jaarverslagen, brochures, fotoalbums etc. De persoonlijke documenten zoals brieven en facturen lenen zich veel minder voor digitale bladerboeken. Maar als we de bovengenoemde mogelijkheden beter zouden benutten, dan bespaart dit al heel veel papier en ook heel veel kosten.

Stap nu ook over op de beste digitale informatie voorziening via www.bladerboeken.nl

Authors

Jos van Spelde