Consumenten kopen anders in

Consumenten kopen anders in

De afgelopen maanden komen er steeds meer berichten die aanduiden dat consumenten een snelle slag aan het maken zijn in de manier van inkopen. Het roer gaat radicaal om en dit heeft grote gevolgen voor de huidige aanbieders.

  • Geen verzendkosten meer bij online bestellingen (Bijenkorf)
  • Mogelijkheid tot meer keuzevrijheid afleveren producten (Bijenkorf / PostNL)
  • Internet verkopen nemen steeds sterker toe.
  • Nieuwe bedrijfsmodellen via C2C (consumenten naar consumenten verkoop) (Kijkshop)
  • Uitbreiding van logistieke centra die gericht zijn op online verkoop (Albert Heijn)
  • Sluiting en failisementen van fysieke winkels

Het is duidelijk. De omslag is gemaakt. Consumenten zorgen er voor dat de online systemen voorrang krijgen boven de verkoop van producten in een fysieke winkel. Niet het product staat voorop, maar de diensten die eromheen hangen. Informatie verzamelen, 24x7 aankopen kunnen doen, gratis bezorging, persoonlijk advies, keuze vrijheid en persoonlijke aandacht bij aankoop en opvolging.
Waar vroeger nog de reactie op online verkopen was dat dit producten van mindere kwaliteit zijn, zie je nu dat consumenten er geen probleem van maken om bestellingen terug te sturen.

Zijn er nog oplossingen voor de fysieke winkels? Ja, gewoon zorgen dat je onderdeel gaat uitmaken van de online verkopen. Laat het idee los dat je een verkoper bent en ga volledig voor het beste advies en service. Ga op zoek naar je klanten ipv afwachten in je winkel. Zorg voor een sterke online binding met je klanten en potentiele klanten. Maak gebruik van je persoonlijke kwaliteiten in de omgang met mensen en vertaal dit naar online. Maak gebruik van affiliate marketing om producten en diensten aan te bieden die je nu niet verkoopt. Zorg dat producten snel beschikbaar zijn voor consumenten.

Hoe kun je online actief worden?

  • verzamel e-mail adressen en onderneem zelf actie in mailverzending
  • kies één online communicatie kanaal dat bij jouw ideale klant past en ben daarop actief
  • Zorg dat je klanten weten dat ze je winkel kunnen bezoeken en dat je online een winkel hebt
  • Stel je fysieke winkel gelijk aan je online winkel en zie het als één geheel in je onderneming
  • Persoonlijke aandacht is de sleutel tot sucess in fysieke winkel en in online winkel

Wat kost een online webwinkel?

Reken op de technische kosten van ongeveer € 900,- voor het opzetten van een webshop. Je moet deze dan nog zelf vullen met producten / diensten.
Zorg ervoor dat je zelf en eventuele personeelsleden met het beheersysteem van de webwinkel kunnen werken. Dat zal investering in tijd kosten van ongeveer een 10 werkuren.
Het onderhoud van de webwinkel is afhankelijk van je producten of diensten. Hou hier rekening mee in uren tijd.
Klant communicatie is essentieel, pak dit professioneel aan en reageer direct. Zorg voor zoveel mogelijk geautomatiseerde systemen.
Reken op een jaarlijkse kosten van ongeveer 500 euro voor onderhoud aan de technische sytemen. Dit zijn voornamelijk de kosten voor licenties voor de software.

Belangrijk is dat je de webshop in eigen beheer hebt. Hiermee ben je niet afhankelijk van een aanbieder en ontwikkelaar. Bekende systemen zijn Wordpress Woocommerce en Prestashop.

Wil je meer weten over services voor webwinkels, online marketing en begeleiding?
Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alternatief: kies voor een all-inclusive service met maandelijkse betaling voor webwinkel, klantensysteem, marketing en beheer (al vanaf € 175,- per maand)
https://service.onderneemhetonline.nl/websitemarketing/

 

Authors

Jos van Spelde