Aantal internet kopers blijft gestaag toenemen.

Goed nieuws voor online ondernemers. Het aantal mensen dat aankopen doet via internet in Nederland is wederom fors gestegen. Volgens het CBS groeide het aantal mensen dat aankopen deden via het internet van 60% in 2006 tot 77% in 2010. Hierbij gaat het dus om het percentage internet kopers ten opzichte van het aantal internet gebruikers.

Het onderzoek richtte zich op de frequente internet kopers. Dit zijn mensen die in de 3 maanden voorafgaand aan het onderzoek iets via internet gekocht hadden. Voor ons als internet ondernemer is het interessant om te weten in welke markten er groei zit en of er überhaupt wel omzet is.
Waarschijnlijk kunt u de omzet makers wel bedenken. Het boeken van vakanties, het aankopen van boeken, toegangsbewijzen en natuurlijk kleding. Je hoeft hier geen hogere wiskunde voor hebben gevolgd. Ten opzichte van 2006 was de stijging behoorlijk in deze groepen. Opmerkelijk in de lijst is dat het percentage hardware is gezakt ten opzichte van 2006. Hieronder vallen dus de computer onderdelen. Ik denk dat er hier een verschuiving heeft plaatsgevonden van consumenten naar b2b. Zelf een computer repareren of uitbreiden is niet meer zo zeer van deze tijd. Of iemand koopt een nieuwe computer of hij laat dit doen door een bedrijf. Een andere opmerkelijke ontwikkeling is het online aankopen van verzekeringen en aandelen. Hoewel de totale groep kopers kleiner is dan de andere groepen heeft er ten opzichte van 2006 wel een verdubbeling van het aantal kopers plaatsgevonden. Ik denk dat hier nog een verdere groei zal plaatsvinden omdat steeds meer diensten die voorheen geleverd werden door fysieke tussenpersonen nu vervangen worden door online zelfbedienings websites. Wat mij tegenviel is de groei van het aantal mensen dat online aankopen deed van elektronische benodigdheden. Er wordt hier veel reclame voor gemaakt, maar blijkbaar wordt toch nog steeds gekozen voor de fysieke winkel. Vergelijkingssites zijn hiervoor als paddenstoelen uit de grond geschoten, maar het aantal mensen dat online aankopen doet, laat dit niet zien.

Welke kansen liggen er voor online ondernemers?
Het onderzoek laat ook cijfers zien voor andere landen in Europa. Nederland staat daarin op de derde plaats achter de UK en Denemarken. Het EU gemiddelde zit op 55%, Nederland op 77%. Onze zuiderburen blijven ver achter wat dit betreft met ongeveer 48%. Kan interessant zijn om de pijlen daar eens op te richten.
Als je mee wil varen op het succes van een productgroep dan is de reisbranche aan te bevelen. De drempel van online aankopen is daar laag, maar let wel op dat de concurrentie hoog is en de marges laag. Tenzij je natuurlijk in deze branche een specifiek product neer weet te zetten dat nog geen “melk koe” is geworden. Affiliate marketing in deze groep neemt ook een steeds grotere vlucht dus mogelijk interessant.
Daarnaast kan een eigen webwinkel voor kleding of sportartikelen hoge ogen gooien. Wederom staan hier de marges onder druk. Wie zelf kleding kan inkopen en verkopen of zelf kan maken is er natuurlijk een plus.
De markt van de e-boeken zal een vlucht gaan nemen. Met de komst van e-readers was deze al gegroeid, maar met de ontwikkeling van de tab computers zal dit alleen maar meer worden. Gewone leesboeken is een aparte markt. Deze wordt afgeschermd. Maar het kan best zijn dat deze afscherming uiteindelijk of vrijgegeven wordt of zichzelf kapot concurreert. De klassieke uitgevers krijgen het zwaar in deze en zelfstandig een e-boek uitgeven zal gemeengoed worden. Affiliate worden van iemand die zelf e-boeken uitgeeft kan verdiensten opleveren mits de promotie op een juiste manier plaatsvindt.

Wat ik in het overzicht niet direct naar voren kan halen is online leren en online seminars. Of is deze groep vergeten of is de omzet nog te laag voor het overzicht.

Wie online wil ondernemen heeft mijns inziens nog volop mogelijkheden. Het advies is echter wel om goed na te denken over waar geld mee verdiend kan worden. Wie tevreden is met een affiliate bonus van 10% op een boek zal zijn marketing plan toch nog eens goed na moeten kijken of het aantal verkopen dat gehaald moet worden wel reëel is. Een eigen product uitbrengen kan veel geld opleveren maar betekent ook een hogere investering en dus meer risico.
Jezelf van te voren van goede informatie voorzien is essentieel in het geheel. Investeer hierin voordat je beslissingen neemt. Het kan je later veel geld en ellende besparen.

Voor online ondernemers en voor iedereen die daar meer over wil weten hebben we tot nu toe diverse e-boeken uitgebracht. Ieder met een eigen thema.

Boekenbundel over online ondernemen

Maak jezelf vrij – 10 manieren om je inkomen van toekomst te voorzien

Sociale netwerken en financiële vrijheid

Blijf daarnaast continu leren. Niet alleen uit de boeken, maar ook van mede online ondernemers.

Veel succes

Jos van Spelde

VOOR: www.onderneemhetonline.nl