TV en gedrukte media reclame uit stenen tijdperk

Zojuist zag ik een item op tv over de teruglopende reclame inkomsten voor TV. Adverteerders laten het massaal afweten en verschuiven hun activiteiten en dus hun geld naar online. In 2018 zou de online besteding zelfs groter kunnen zijn dan tv. De gedrukte media kampen met hetzelfde probleem en proberen nu een inhaalslag te maken door hun nieuws online aan te bieden.
Opmerkelijk is echter dat er oplossingen bedacht worden die nog vast houden aan het superieur zijn in de media terwijl de instortende advertentie inkomsten dit helemaal niet meer rechtvaardigen.

TV en gedrukte media reclame stammen uit het stenen tijdperk en zijn nauwelijks met nieuwe tijden meegegaan. Waarschijnlijk door jarenlange arrogantie naar “hun” adverteerders toe die bakken met geld betaalden om te “mogen” adverteren. Dit kon omdat er weinig alternatieven waren om veel mensen te bereiken.

Inmiddels is er veel veranderd. Er zijn meer kanalen gekomen om mensen in grote getalen te bereiken en daarnaast heeft mass-marketing plaats gemaakt voor individuele marketing.

Bedrijven als Facebook, Google en Twitter weten wel raad met de nieuwe manier van communiceren. Die bedrijven zitten dus flink in de lift met hun advertentie inkomsten.

Uit het stenen tijdperk

Naar mijn mening zullen mediabedrijven die zich met TV en gedrukte reclame bezighouden hun hele houding drastisch moeten veranderen. De kijker en lezer echt centraal stellen door het aanbieden van inhoud die de klant wil. Het is vandaag de dag toch heel vreemd dat mensen reclame irritant vinden. Op zich is de informatie/productaanbod niet vervelend. Mensen reageren er namelijk wel op, maar de manier van aanbieden is blijkbaar niet goed.

Het tv item vandaag ging over het personaliseren van tv reclame. “Ieder zijn eigen tv reclame”. Op zich een hele goede gedachte en ontwikkeling. Helaas werd alweer direct de verkeerde weg in gezet. Het namelijk laten bepalen van de kabelaanbieder welke reclame getoond gaat worden. Dit maakt het probleem alleen maar erger. Een betere optie zou het zijn als de kijker zelf zou kunnen kiezen welke reclame die wilde zien. Personaliseren van de reclame. Dat is ook voor de gedrukte media een van de mogelijke oplossingen. Laat mensen zelf kiezen welke reclame ze willen zien. Dus een gepersonaliseerd reclame blok of gepersonaliseerde advertenties in een tijdschrift of krant.

Als kijker/ lezer bepaal ik dan wat ik wil zien en mogelijk krijg ik dan weer interesse in reclame en ga die zonder irritatie bekijken. Het wordt zo ook echt mogelijk om inzicht te krijgen in waar mensen op dit moment interesse in hebben.

Is dit mogelijk?
Het zal niet zo maar in te passen zijn in huidige systemen, maar als het de oplossing blijkt, dan zullen er wel manieren gevonden worden. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat er gewerkt gaat worden met een keuzeprofiel die de kijker of lezer zelf in kan stellen. Aan dit profiel worden dan bepaalde reclame kenmerken gekoppeld. Als ik aangeef dat mijn interesse op dit moment ligt bij het kopen van een nieuwe auto, een najaars-vakantie en supermarkt voordeeltjes, dan kun je daar een reclame blok of krant mee vullen. Dat maakt dat ik de reclame weer ga waarderen omdat er veel minder “overbodige rommel” tussen zit.
Door mensen zelf de mogelijkheid te geven om te kiezen, heb je minder met privacy te maken. Je kunt wel de kunstjes van Google en Facebook uithalen, maar iedereen weet dat die praktijken ooit afgelopen zijn vanwege een te grote macht en schending van privacy.

De afgelopen jaren heb ik zelf het systeem al met succes toegepast. E-mail marketing werkt op die manier. Tenminste als het juist gebruikt wordt. Daar is opzet simpel.
Via een landingspagina over één bepaald onderwerp kunnen mensen melden dat ze interesse hebben in een bepaald onderwerp. Ze ontvangen hierover informatie. Dit gaat heel gericht en blijft bij het onderwerp. Door in die informatie aanbiedingen te doen die met het onderwerp te maken hebben, zal er grote belangstelling zijn. De “reclame” geeft namelijk de oplossing voor het probleem van de lezer.

TV en gedrukte reclame zouden hier hun voordeel mee kunnen doen. Ga advertenties aanbieden die een meerwaarde vormen voor de kijker en de lezer. Niet op een gedwongen manier, maar door de keuze van je klanten als individu. Stap van de rots uit het stenen tijdperk en ga kijken naar mogelijkheden om de klant (de lezer) te bedienen. De adverteerders zullen dan weer meer geld willen steken in deze kanalen omdat ze daar weer resultaat van gaan zien.

Jos van Spelde

Authors

Jos van Spelde