Kun je als winkelier wel een online winkel runnen?

Er wordt veel gesproken over omnichannel, de combinatie van meerdere verkoopkanalen. Veel marketingdeskundigen zijn het er over eens dat met name de retail met fysieke winkels hier prachtige kansen hebben en dit in MOETEN zetten om te kunnen overleven.

Ik heb regelmatig van doen met winkelondernemers, maar ik begin sterk te twijfelen aan de haalbaarheid. Het blijkt ook uit de cijfers dat het geen storm loopt met winkeliers en webwinkels. Ongeveer 70% heeft alleen nog maar een winkel en mogelijk een website als visitekaartje, maar dat was het dan wel.

Waarom mijn twijfel?
Alhoewel het allemaal als reuze eenvoudig voorgedaan wordt, is de praktijk heel anders voor het runnen van een webwinkel. Het is namelijk serieuze business. Hiervoor moet je tijd en geld investeren. Veel winkeliers zijn echter éénpitters of werken samen met personeel als een éénpitter. Zelf verrichten ze het meeste fysieke werk en personeel is vaak een “hulpje” in de winkel. Dit maakt dat de tijd die ze aan werken in de winkel besteden ook bijna alle beschikbare tijd is. De boekhouding en administratie volgt in de ochtend en avonduren.
Het werken met meerdere verkoopkanalen, zoals een webshop, past qua tijd helemaal niet. Daarbij is het online ondernemen heel wat anders dan een fysieke winkel. Je hebt hoe dan ook veel meer met techniek te maken en een onzichtbare virtuele wereld.
Ik denk dat het voor heel veel winkeliers een te grote impact heeft op hun normale werkzaamheden, dat ze er daarom maar niet aan beginnen. Ze moeten namelijk of meer uren gaan werken of hun werkzaamheden anders inrichten.
Vanaf de zijlijn is het natuurlijk eenvoudig om te roepen van: “Nou, gewoon een kwestie van doen”, maar dat is nog niet de praktijk. Vraag maar eens aan een willekeurige werknemer of dat het niet verstandiger zou zijn om meer uren te gaan werken zodat de hypotheek wat minder kan en hij/zij daardoor minder kwetsbaar wordt qua inkomen. Dat kan theoretisch misschien wel leuk klinken, de praktijk laat zien dat dit bijna niet zo gedaan wordt.

Wat zou de oplossing kunnen zijn?
Ik denk zelf dat een winkelier best in staat is om ook online actief te zijn. Of dit daadwerkelijk met een eigen webshop moet, is lang niet zeker. Kun en wil je als winkelier op een andere manier gaan werken met je personeel, dan past mogelijk een eigen webshop wel. Voor de anderen is er de mogelijkheid om samen te gaan werken met andere ondernemers in dezelfde branche of omgeving om elkaar hierin te ondersteunen en samen te werken. Ook zou een winkelondernemer samen kunnen werken met toeleveranciers.
Meer voordeel zie ik voor de éépitters in het werken met affiliate en netwerk marketing concepten. Ze kunnen dan hun productaanbod uitbreiden zonder dat ze er fysieke winkeloppervlakte bij krijgen. Hierbij kan je denken aan promotie van branche eigen producten maar ook aan branche vreemde producten of producten van andere winkeliers in de omgeving.

Conclusie
Ondanks de druk van buitenaf zal omnichannel nog geen gemeengoed worden onder winkeliers. Voor diegene die willen en kunnen veranderen in hun werkindeling geeft het kansen. Alle anderen zullen op zoek moeten naar varianten. Gelukkig voor hun rent de consument nog niet massaal van de fysieke winkel naar online winkel. Ze hebben voor nu nog een inkomen.

Jos van Spelde

www.jvsmarketing.nl

Authors

Jos van Spelde