Eindelijk gaat segmentatie doorbreken

Het moet ergens rond 2010/2011 geweest zijn. Mede ingegeven door een software toepassing, kwam ik op het idee dat segmentatie binnen de marketing wel eens het verlossende woord zou kunnen zijn. We werkten het uit en gaven er op onze seminars en in onze cursussen ruim aandacht aan. De toehoorders begrepen de strekking, maar het verbaasde mij dat in marketingland dit bijna niemand oppakte.

Segemnetatie definieer ik als het indelen van contacten op basis van interesse kenmerken. Je hebt ook selectie. Daarbij ga je uit van een vast kenmerk, meestal op basis van een algemeen kenmerk zoals leeftijd of woonplaats. Bij segmentatie gaat het om de interesse. Waarom daarin de keuze maken?
Bij big data kijk je naar de gegevens als er al iets gebeurt is. Je probeert daar de pieken te vinden en die te gebruiken voor de toekomst.

Bij segementatie ga je er van uit dat een interesse kan leiden tot een bepaalde actie. Je zit dan in het stuk voordat de actie nog plats moet gaan vinden.

Waarom is dit zo interresant?
De marketing gaat steeds meer toe naar een individuele benadering van de consument. Die consument is nog maar heel moeilijk te vangen in gemeenschappelijke kenmerken. Iedereen is uniek. Daarbij komt nog eens dat een consument op basis van die algemene kenmerken bijna niet meer te voorspellen is. Er wordt wel gesproken van de onvoorspelbare consument. Emotie speelt hier een belangrijke factor en die factor wordt nog steeds belangrijker. Je kunt dus precies in de juiste doelgroep zitten, maar als een individu, om wat voor reden dan ook, het niet ziet zitten, dan gebeurt er niets of te weinig.
Bij segemntatie probeer je de actuele interesse in beeld te krijgen. Je gaat daarmee aan de slag en voorziet de consument van op maat geleverde informatie. Met die informatie kan de consument een beslissing maken. Omdat de informatie persoonsgericht is, zal de aandacht daarvoor  enorm groot zijn. op dit punt kun je de moderne marketing in gaan zetten. Je hebt namelijk de aandacht van de consument.

Segemntatie toepassen is lastig. Je moet weten wat je aan het doen bent en met welk doel. Het zomaar informatie verzamelen heeft niet zoveel zin. Verzamelen van informatie kun je het eenvoudigst doen door er direct naar te vragen. Ja of nee allebij is oke in deze. Bedenk dat dezelfde vraag op een ander moment of situatie tot een ander antwoord kan leiden. Hou daarom de segmentatie zo actueel mogelijk. Heb je eenmaal de aandacht van een consument, laat deze dan niet meer los.

Praktijk: een van onze websites gaat over beleggen. In een artikel schreven we over "daytraden". De lezer kon door een klik aangeven of die interesse had in een rapport over daytraden. Na het invullen van het e-mail adres kon het rapport ontvangen worden. Je weet dus dat op dat specifieke moment die persoon met dat e-mail adres interesse heeft in "daytraden". Nu kun je dus het rapport sturen en dan maar hopen dat die persoon het leuk vond of je gaat verder en geeft nog niet direct het rapport maar kijkt eerst welke interesse er is in verband met Daytraden. Je kunt zo gerichter de informatie aanbeden en tegelijkertijd bouw je een interesselijst op. Vanuit die lijst kun je oplossingen aan gaan dragen die precies bij die persoon passen. Interresant in deze zou dus de vraag kunnen zijn of iemand al belegger is, dit wil worden en of Daytraden iets nieuws voor hem/haar is.
Je voelt het al aankomen, dit is handmatig bijna niet te doen. Je hebt dan ook een technsich systeem nodig om dit online uit te kunnen voeren. Het inrichten van een dergelijk systeem is het meeste werk. Staat het er eenmaal, dan is het enorm krachtig. Het gaat dan om het genereren van verkeer naar de diverse plaatsen waar je de interesse probeert te achterhalen.

Segmentatie staat op dit moment in de aandacht. Je ziet de interesse met de dag groeien omdat het een manier is om contact met en aandacht van de consument te krijgen. De weg naar de (koop)actie is dan veel succesvoller. Door je systeem te automatiseren, kun je 24x7 het internet voor je laten werken. Je moet echter wel weten wat je aan het doen bent.

Authors

Jos van Spelde